Blog

Wereldwijde leveringsproblemen, hoe onnodige kosten voor uw industriële pc's vermijden?

Heeft uw bedrijf onvoorziene kosten omdat de levering van industriële PC’s  voor uw productielijn uitblijft? Of verhoogt uw leverancier plots de prijs wegens de stijgende materiaalkosten? Ontdek hoe Microtron deze gevolgen probeert te beperken.

Waar ligt de oorzaak van het probleem?

De coronacrisis heeft de kwetsbaarheid van het wereldwijde supply chain-systeem blootgelegd. De lockdowns en quarantaines die werden opgelegd om de verspreiding van het virus in te dammen hebben ervoor gezorgd dat de productie of het ontginnen van essentiële grondstoffen drastisch verminderde of zelfs tijdelijk stil lag. Daarbij was het ook niet evident om de grondstoffen die wel beschikbaar waren naar de juiste plaats te transporteren, omdat heel veel landen hun grenzen sloten.

Wanneer de restricties geleidelijk aan opgeheven werden en de economie weer aanzwengelde, piekte de vraag naar deze grondstoffen plots sterk. De bestaande bufferstocks werden al snel uitgeput. Tot vandaag blijven de tekorten nog altijd bestaan omdat de productie van essentiële basisstoffen door de bestaande coronabeperkingen nog altijd niet op kruissnelheid is.

Dat tekort aan grondstoffen leidt ertoe dat er op zijn beurt een tekort is aan microchips, de basiscomponenten voor alle industriële computers.

Hoe is dit van toepassing bij industriële computers? Welke onderdelen zijn momenteel moeilijk te verkrijgen?

Niet alle componenten van industriële computers zijn moeilijk te verkrijgen, maar we merken toch een tekort bij enkele belangrijke onderdelen. CPU’s of central processing units bijvoorbeeld, zij zijn het hart van de pc en dus essentieel bij het samenstellen. LAN- en audiochips zijn schaars, al kunnen we hier af en toe wel een alternatief voor vinden. Ook voor connectoren zijn er lange levertermijnen, omdat de fabrikanten de vraag niet kunnen volgen.

Bij onderdelen op maat is de situatie nijpend. Zij hebben niet het voordeel van schaal dat de courante producten die ook de consumentenmarkt bedienen wel hebben. Grondstofleveranciers geven vaak voorrang op grote bestellingen, die de kleinere spelers niet kunnen halen.

Gevestigde waarden kunnen net een stapje verder gaan

Daarbij werken we enkel met fabrikanten van onderdelen die in hun sector een gevestigde waarde zijn. Dat maakt dat ook zij eenvoudiger aan de nodige grondstoffen raken, in tegenstelling tot nieuwere en minder bekende spelers in de markt.

Dat geldt vanzelfsprekend ook voor distributeurs met een uitgebreid en reputabel track record. Zij hebben door de jaren heen met hun leveranciers een uitgebreide vertrouwensband kunnen opbouwen en zo kunnen ze ook al eens voorrang opeisen bij leveren. 

Daarbovenop werken zij ook samen met verschillende leveranciers die verschillende levertermijnen hanteren en kunnen ze zo de partij kiezen die het snelst levert.

Goede afspraken maken goede vrienden

Probeer bij onderhandelingen duidelijke afspraken te maken over wat er gebeurt als de prijzen van grondstoffen de hoogte in schieten. Een distributeur waakt voor u over de prijs en zal altijd proberen zijn invloed te gebruiken om prijsverhogingen te vermijden of te beperken, en indien nodig naar alternatieven zoeken. Transparantie is hierbij van centraal belang: zij zullen hun klanten steeds op de hoogte houden van ontwikkelingen, zodat ze niet voor onaangename verrassingen komen te staan.

Goede distributeurs zullen ten slotte ook altijd zorgen dat ze op enkele key producten een grotere buffervoorraad behouden. Indien leveranciers meer kunnen leveren dan initieel besteld, nemen ze dat aanbod ook graag aan. Zo kunnen ze ervoor zorgen dat de meest courante industriële pc’s gewoon uit stock leverbaar blijven.

Redelijke tijdsbestekken zijn de sleutel tot een goede samenwerking 

We willen u absoluut de tip geven om tijdig te bestellen: met de nodige tijd kunnen we alles in goede banen leiden om uw bestelling op tijd bij uw bedrijf te krijgen. 

Zo hebben de leveranciers van onze leveranciers en eventueel hun leveranciers ook de tijd om alles te produceren en te leveren. De grootste problemen situeren zich vooral bij ad hoc-bestellingen.

Ondervindt u moeilijkheden om uw bestelling industriële pc’s op tijd geleverd te krijgen?

Microtron werkt samen met verschillende belangrijke leveranciers in de sector. Zo gaan we voor u op zoek naar de leverancier die het spoedigst kan leveren. Daarbij kunnen we alternatieve configuraties aanbieden als die sneller leverbaar zijn. We waken daarbij steeds over de prijs en we nemen het op voor onze klanten indien nodig.

Hebt u ook problemen bij de levering van uw industriële computers? Contacteer ons voor een vrijblijvend gesprek!

 

Dit bericht behoort tot de volgende markten & toepassingen:

Advies op maat?

Onze medewerkers helpen u graag

Stel uw
vraag

Onze medewerker neemt zo spoedig mogelijk contact met u op.

Wij bellen u vandaag nog!

In het weekend of na 17 uur? Dan bellen we u op de eerstvolgende werkdag.

Download