Blog

Wat is de maximum elektromagnetische straling waaraan u uw werknemers mag blootstellen en hoe kan u dit controleren?

Bent u op de hoogte van de maximum toegelaten straling op uw werkvloer? Wordt het stralingsniveau op de werkvloer nog niet op regelmatige basis gemeten? Stralingen komen vaker voor dan u denkt en brengen heel wat gevaren met zich mee. Als werkgever bent u dan ook verplicht (volgens ​​Art. V.7-13. in boek V) om metingen uit te voeren en EM straling in kaart te brengen op de werkvloer. Om zeker te zijn dat uw werkplek veilig is, gaat u best aan de slag met de juiste meetapparatuur. We leggen in deze blog uit hoe Microtron u hierbij kan helpen. 

Geen straling op uw werkvloer.. of toch?  

Heel wat bedrijven zijn niet op de hoogte van het feit dat ze met straling in contact komen en de intensiteit hiervan. Een overschrijding van de norm kan u met het blote oog niet waarnemen maar dit maakt het daarom niet minder gevaarlijk. De elektromagnetische velden gebruikt bij mobiele radio, de omroep, satellietcommunicatie,.. en in medische apparaten zijn meestal wel gekend maar er zijn daarnaast nog heel wat andere sectoren en processen die gebruikmaken van stralingsvelden. 

Poedercoating, metaal raffinage, galvanisatie,.. gebruiken zo bijvoorbeeld statisch elektrische velden. Statisch magnetische velden vindt u dan weer bij treinen, metro’s,.. Maar ook heel wat industriële processen zoals smelten, lassen,.. zorgen voor straling. 

Welke gevaren brengt dit met zich mee? 

De elektromagnetische velden uit ons dagdagelijks leven zijn vrij onschadelijk. Toch zijn de effecten en risico’s afhankelijk van de intensiteit, frequentie en blootstelling aan de stralen. De onschadelijkheid van elektrische velden geldt dus niet altijd bij gevallen op de werkvloer. 

Jarenlange blootstelling aan een hoge dosis kan resulteren in onder andere cataract, spiersamentrekkingen, lichtflitsen in het oog, … en dat is nog maar het topje van de ijsberg. De effecten op lange termijn zijn (door ontbrekende data) nog niet bekend. Er schuilt dus nog een potentieel onbekend gevaar om de hoek. Als werkgever bent u aansprakelijk, daarom loont het om uw medewerkers, klanten en bezoekers te beschermen en de straling actief te monitoren. 

Hoe kan u dit eenvoudig voorkomen?

Meten is de eerste stap in een effectieve bescherming tegen de gevaren van straling. Zo weet u wanneer u actie moet ondernemen maar ook wanneer uw werkomgeving perfect veilig is. Daarom is het van groot belang om regelmatig de nodige metingen uit te voeren en te zorgen dat de stralingsniveau onder de toegelaten norm blijft. Deze toegelaten norm verschilt per land maar in België verschilt dit ook nog eens per regio. De norm in Brussel is dus anders dan de norm in Antwerpen. Als u graag hoge boetes wil vermijden, zorgt u dus best dat het stralingsniveau op uw werkplek onder deze toegelaten norm blijft. 

Bij Microtron hebben we verschillende kwalitatieve meetapparaten die u kunnen helpen bij het meten van elektrische, magnetische en elektromagnetische straling. Onze toestellen drukken ook steeds een rechtsgeldig rapport af en zijn steeds ingesteld op de wettelijke normering. 

De meestgebruikte is de NBM 520/520 of de nieuwe Fieldman met directive 2013/35/EU. Gebruiksvriendelijke instapmodellen waarmee iedereen kan werken. Simpelweg meten en vervolgens ontvangt u het rapport. Microtron zorgt ook steeds voor een totaaloplossing. Zo bieden wij opleidingen aan om uw werknemers wegwijs te maken in de verschillende meetapparaten en hen veilig te kunnen laten werken. 

Wil u zeker zijn dat uw werkplek veilig is? Laat u begeleiden door onze ervaren experten. Contacteer Microtron voor meer informatie. 

 

Dit bericht behoort tot de volgende markten & toepassingen:

Advies op maat?

Onze medewerkers helpen u graag

Stel uw
vraag

Onze medewerker neemt zo spoedig mogelijk contact met u op.

Wij bellen u vandaag nog!

In het weekend of na 17 uur? Dan bellen we u op de eerstvolgende werkdag.

Download