Blog

Waarom tijdig kalibreren en updaten van uw Narda meetapparatuur van essentieel belang is.

Meet uw EMF meter nog wel de juiste parameters? Wordt de kalibratie van uw meettoestellen al eens uitgesteld wegens tijdgebrek? Wil u graag torenhoge boetes en kosten vermijden? In deze blog overlopen we het belang van een juiste kalibratie van al uw meetapparatuur.

Waarom moet uw meetapparatuur gekalibreerd worden?

Kalibratie is eigenlijk een standaard onderdeel bij het onderhoud van uw meettoestellen. Toch zien we dat hier vaak onzorgvuldig mee wordt omgesprongen. Het niet tijdig kalibreren van uw toestellen kan echter heel wat negatieve gevolgen met zich meebrengen.

Bij frequent gebruik van toestellen is slijtage of gewoon afwijking van de meetresultaten natuurlijk onvermijdelijk. De antenne kan al eens vallen of de geprogrammeerde normeringen kunnen verouderen, … maar al deze zaken kunnen zorgen voor meetafwijkingen en wanneer de uitgevoerde metingen niet correct of betrouwbaar zijn, worden stralingen verkeerd afgesteld. Bovendien staat op elk testcertificaat de laatste kalibratie datum. Wanneer de deadline van de volgende kalibratie overschreden wordt, kan de meting ongeldig verklaard worden en voldoet uw meting niet meer aan de wettelijke vereisten. Uw apparaat tijdig kalibreren kan u dus heel wat tijd en moeite besparen. 

Daarnaast is het kalibreren van uw meettoestellen niet alleen belangrijk voor betrouwbare metingen maar ook voor de veiligheid. Blootstelling aan te hoge stralingen brengt de gezondheid van desbetreffende personen sterk in gevaar. Indien u regelmatig in contact komt met straling is het belangrijk dat uw persoonlijke beschermingsmiddelen steeds up to date zijn en de juiste resultaten weergeven. De stralingen kunnen ook hoger gemeten worden dan deze effectief is waardoor er onnodig maatregelen worden genomen. 

Vervolgens is de wetgeving rond stralingen ook erg streng. Er zijn standaarden en richtlijnen waar steeds aan moeten worden voldaan. Indien u niet voldoet aan deze normeringen staan er u zeer grote boetes te wachten. Het is dus ook financieel interessant om steeds in orde te zijn met de kalibratie van uw meetapparatuur. 

Wanneer moet uw toestel gekalibreerd worden?

Hoe vaak uw toestel gekalibreerd moet worden staat vastgesteld maar is afhankelijk van het type toestel. Op zich hoeft u zich geen zorgen te maken om de deadline uit het oog te verliezen: het toestel geeft namelijk zelf (aan de hand van een melding op de scherm) aan wanneer het tijd is voor een nieuwe kalibratie. Wel raden onze experten bij Microtron aan om dit nauwkeurig op te volgen. Het gaat immers over de veiligheid van uw mensen en die van uw klanten. Toestellen die zeer frequent gebruikt worden, worden dan ook best best jaarlijks opnieuw gekalibreerd. 

Houd er rekening mee dat u de toestellen voor een kalibratie gedurende twee tot vier weken moet missen. Voor sommige type toestellen kan dit oplopen tot 8 weken. 

Onze totaalservice

Het werk stopt natuurlijk niet tijdens de kalibratie van uw meetapparatuur. Daar zijn we ons bij Microtron goed van bewust. Daarom hebben wij bij Microtron een uitgebreid aanbod aan vervangtoestellen die tegen een redelijke huurkost geleverd kunnen worden. 

Naast het kalibreren is het ook belangrijk dat de firmware van uw meetapparatuur constant up-to-date is. De wettelijke richtlijnen zijn constant in beweging waardoor ook de instellingen van uw meetapparatuur steeds aangepast moeten worden aan deze nieuwe normeringen. Wij begrijpen dat dit voor u niet altijd evident is, wegens tijdgebrek en omdat de toestellen vaak onderweg zijn. Daarom combineren onze experten het updaten van uw toestel met de kalibratie om u kostbare tijd te besparen. Zijn er bovendien defecten aan uw toestel kunnen deze ook meteen opgelost worden. 

Dankzij Microtron is het ook perfect mogelijk om de functionaliteit van uw huidig meettoestel uit te breiden, door middel van software updates, zonder dat u meteen een nieuw toestel moet aanschaffen. Wij zorgen ervoor dat uw toestel steeds aan uw noden en wensen voldoet. Bijvoorbeeld: de hardware van een 4G-meter is perfect in staat om ook 5G-straling te meten, maar de software moet wel aangepast worden. Zo hebt u meer functionaliteit met dezelfde meter.

Heeft u meer informatie nodig over het kalibreren en updaten van uw Narda meetapparatuur? Contacteer ons, onze experten staan u graag te woord.

Dit bericht behoort tot de volgende markten & toepassingen:

Advies op maat?

Onze medewerkers helpen u graag

Stel uw
vraag

Onze medewerker neemt zo spoedig mogelijk contact met u op.

Wij bellen u vandaag nog!

In het weekend of na 17 uur? Dan bellen we u op de eerstvolgende werkdag.

Download