Blog

Tijd besparen bij je voorraadbeheer of procesbeheer zonder kwaliteitsverlies? Wat is er anno 2021 mogelijk met RFID en barcodes en waarmee houd je best rekening?

Heb je nood aan betrouwbare en accurate data over je producten, voor een efficiënt voorraadbeheer of voor de kwaliteitscontrole van je producten? Dan kan de keuze van het juiste product identificatiesysteem je heel wat kopzorgen en tijdverlies besparen. Maar hoe kies je tussen RFID en barcode? Wat is de beste keuze voor jou?

 

WAT BETEKENT SNEL, EFFICIËNT EN ACCURAAT ANNO 2021?

Is het systeem voor je voorraadbeheer of procesbeheer verouderd of heb je het gevoel dat het allemaal efficiënter, sneller en met een kleinere foutenmarge moet kunnen?

Waarschijnlijk heb je gelijk. Maar heeft de set-up in je logistiek bedrijf, magazijn of warenhuis enkel een upgrade nodig of heb je meer baat bij een transitie naar een ander registratiesysteem. Barcode? RFID? Een combinatie of misschien een oplossing op maat? We overlopen de voor- en nadelen van de verschillende systemen en tonen waartoe deze in staat zijn.

 

BARCODE: DE KLASSIEKER DIE BLIJFT EVOLUEREN

Laten we beginnen bij het meest gekende systeem voor productregistratie: barcodes.

Voor het inscannen van barcodes wordt nog vaak gerekend op een menselijke tussenkomst. Pakketjes moeten opgepakt worden en één voor één worden ingescand. Je hebt hierbij steeds een line-of-sight nodig. De barcode scanner moet de barcode kunnen zien om deze te registreren. Dit lijkt misschien een omslachtige en trage manier van werken maar ook barcodesystemen blijven evolueren.

Met front-facing-front-scanning toestellen die snelle registratie toelaten, scanners met pistoolgreep voor ergonomisch comfort en vaste inline barcode scanners die op een lopende band of in een portaal worden gemonteerd, kunnen goederen steeds sneller en in groten getale worden geregistreerd.

Bovendien maakt elke nieuwe generatie barcodescanners vorderingen op vlak van scanprestaties. Zo kunnen hedendaagse barcode readers niet enkel sneller lezen, maar ook meer informatie ophalen én hebben ze minder problemen met het scannen van licht beschadigde barcodes.

 

Ook het gebruiksgemak verbetert bij elke update. Nieuwe versies zijn alsmaar robuuster en handzamer. Bij mobiele barcodelezers stellen we dan weer een toenemende batterijduur vast. Barcodescanners blijven dus evolueren.

En er is nog een goede reden om een barcodesysteem te overwegen. Ze zijn immers vaak het meest budgettair toegankelijk. Ze leveren dus (steeds meer) kwaliteit voor een kleinere investering, maar je moet er wel hun beperkingen bijnemen.

WELKE SYSTEEM PAST BEST BIJ MIJN BEDRIJF?

 

 

RFID: MEER KWALITEIT MET MINDER MANKRACHT

Verlies je veel tijd met het manueel inscannen van goederen? En vrees je vooral dat dit gepaard gaat met een grote foutenmarge? Dan kan RFID de oplossing zijn.

RFID maakt geen gebruik van zichtbare streepjescodes maar van radiosignalen die worden verzonden via een kleine chip op elk product. Deze technologie beschikt onmiskenbaar over heel wat voordelen.

Ten eerste wordt er komaf gemaakt met de line-of-sight beperking van barcodes. Een product moet niet langer zichtbaar zijn om geregistreerd te worden door een RFID reader. Dit garandeert uiteraard een sneller en efficiënter registratieproces. Stapels dozen op paletten worden gemakkelijk en masse ingescand, zonder dat je elk item apart moet vastnemen. Door het elimineren van omslachtige scanprocedures kan het personeel in je magazijn of op je beladingskades efficiënter worden ingezet.

Je verliest ook niet langer tijd door scanproblemen met gekreukte of beschadigde barcodes. Zolang het radiosignaal binnen het bereik van je RFID reader valt, zal deze worden geregistreerd. De enige beperking waarmee je dient rekening te houden is dat deze radiosignalen zich niet door metalen of vloeistoffen kunnen bewegen. Werk je voornamelijk met metalen goederen of vloeistoffen, dan bestaan hiervoor specifieke RFID-chips. Het is aangewezen een grondige analyse te maken van je werkomgeving om de juiste RFID tags te bepalen.

Veel bedrijven rekenen ook op de RFID technologie om fouten in hun procesbeheer of productverwerking op te sporen. Bij Work In Progress (WIP) tracking kunnen goederen met behulp van de gepaste RFID-infrastructuur eenvoudig en automatisch worden geïdentificeerd.

Zo kan, onder andere, worden nagegaan hoelang de verschillende productiefases duren. Maar er wordt ook geregistreerd of elk artikel alle stappen heeft doorlopen en in welke volgorde dit is gebeurd. Duiken er problemen op bij bepaalde goederen? Dan kan men de data van deze goederen vergelijken om de oorzaak te achterhalen.

In dit geval kan RFID dus belangrijke data opleveren voor procesoptimalisatie en kwaliteitscontrole.

 

MEER WETEN OVER DE MOGELIJKHEDEN VAN RFID?

 

 

AL NAGEDACHT OVER JE BACK-END SYSTEMEN EN PRINTERS?

Of je nu kiest voor RFID of barcode, de geregistreerde gegevens van je chip of label worden natuurlijk ergens opgeslagen. Vanuit dit back-end systeem kan je verzendbevestigingen versturen, voorraadlijsten ophalen, enzovoort. Het is belangrijk dat dit systeem over de functionaliteiten beschikt die jij het vaakst gebruikt.

Daarnaast zal ook de printerkeuze bepalend zijn voor de vlotte werking in je magazijn of fabriek. Meer informatie hierover vind je in onze blog over labelprinters.

 

GRAAG RAAD BIJ HET KIEZEN VAN JE BEHEERSYSTEEM?

 

 

DE MOGELIJKHEDEN VAN RFID EN BARCODES GAAN VERDER DAN JE DENKT

RFID-chips en barcodes gaan verder dan het inscannen van producten in magazijnen of supermarkten. Denk niet te snel dat jouw proces of toepassing te complex is voor deze productregistratiesystemen.

Microtron krijgt regelmatig vragen van klanten waarbij de grenzen van RFID en barcodes worden opgezocht. Barcode-etiketten die scanbaar moeten blijven onder water of bij extreme temperaturen. RFID-chips die signalen versturen naar smartphone applicaties zodat consumenten zelf aan productregistratie kunnen doen. Met de juiste analyse en productkennis is zeer veel mogelijk.

In zulke gevallen bekijken we steeds de voorradige mogelijkheden maar zo nodig ontwikkelen we zelf nieuwe oplossingen die tegemoetkomen aan de vragen van klanten.

Samen met fabrikanten werken we set-ups op maat uit, die jouw werking versnellen en optimaliseren.

 

EEN OPLOSSING OP MAAT UITWERKEN?

 

Benieuwd of jouw proces- of voorraadbeheer sneller en efficiënter kan? Contacteer Microtron en wij bespreken graag hoe we jou kunnen helpen.

Dit bericht behoort tot de volgende markten & toepassingen:

Advies op maat?

Onze medewerkers helpen u graag

Stel uw
vraag

Onze medewerker neemt zo spoedig mogelijk contact met u op.

Wij bellen u vandaag nog!

In het weekend of na 17 uur? Dan bellen we u op de eerstvolgende werkdag.

Download